Tandplan – er det noget for dig?
Hvad er en tandplan?
Tandplanen er en er en plan for den nære og fjerne fremtid for dine tænder, udarbejdet på baggrund af deres nuværende tilstand. Planen fortæller hvad, du kan gøre for at beholde dine tænder sunde, stærke og pæne hele livet. Ud over at beskrive de forskellige behandlingsmuligheder for den enkelte tand og tandsættet som helhed giver tandplanen overblik over økonomien i dine tænders fremtid. Du kan få rådgivning om tilskudsmuligheder fra såvel det offentlige som fra Sygeforsikringen danmark. Der bliver også taget stilling til i hvilken rækkefølge, du bør gå frem for at undgå ubehagelige overraskelser.
Meget ofte kommer problemer med tænderne som en uforudset udgift, og det kan blive økonomien, som kommer til at begrænse dine muligheder for at redde en risikotand. Med en Tandplan vil du være forberedt på langt de fleste situationer, som kan opstå med dine tænder og dermed også have en chance for at forberede dig økonomisk på den behandling, som du ønsker. Desuden kommer der helhed og strategi i behandlingen af dine tænder i stedet for ”hovsa” løsninger.
Hvordan udarbejdes en Tandplan
Efter forudgående aftale møder du til en grundig undersøgelse, som består af:
- Klinisk undersøgelse
- Røntgenoptagelser efter behov
- Aftryk af tænderne
- Klinisk foto (almindelige farvefotos af tænderne)
- Undersøgelse af dine tyggemuskler og kæbeled
- En snak om dine særlige ønsker
Herefter går der ca. 14 dage, hvor vi analyserer materialet og gennemarbejder de forskellige forslag til fremtidige behandlinger. Når Tandplanen ligger klar, indkalder vi dig til en samtale, hvor vi sammen i fred og ro gennemgår materialet i detaljer. Her vil du få kendskab til de forskellige behandlinger og deres fordele og ulemper. Du vil have rig mulighed for at stille spørgsmål og dermed få en god forståelse for dine tænders fremtid og således også mulighed for at vælge den behandling, som passer dig og din økonomi bedst. Du er velkommen til at tage din ægtefælle / partner eller en god ven med, så I er flere til at lytte med.
Endelig får du udleveret Tandplanen samt relevant informationsmateriale. Eventuel behandling påbegyndes først, når du selv ønsker det, og tempoet styrer du selv.
I de tilfælde hvor der er særlige tegn på at dit bid eller dine muskler eller dine kæbeled skal tages med i betragtning skal modellerne af dine tænder støbes ind i en artikulator (en slags kæbeledsmaskine) og analyseres for at få et langtidholdbart resultat af din behandling.
Du vil ligeledes få en grundig undersøgelse af dine tyggemuskler og dine kæbeled. Undersøgelsen suppleres af yderligere en serie fotos for at sikre dig et pænt smil. Disse ekstra procedurer koster kr. 3000,- og det kan være nødvendigt at justere din Tandplan i forhold til resultatet af denne analyse
Det er jo ikke nok at have fine tænder i begge kæber hvis ikke tænderne passer korrekt sammen.
Hvad koster den?
Hvad koster det at få en Tandplan?
Det er særdeles overkommeligt at få lavet en Tandplan, fordi den offentlige sygesikring giver et særligt tilskud hertil. Du skal betale for en grundig undersøgelse, som koster op til. 310,-. Dette indbefatter en grundig klinisk undersøgelse samt generel vejledning om forebyggelse. Hertil kommer de røntgenbilleder, som er nødvendige for at klarlægge tændernes tilstand, typisk 4—6 stk. Et røntgenbillede koster 140,- kr. samt eventuel tandrensning. Kliniske fotos og studiemodeller (gipsmodeller) får du med i behandlingen af os. De er vigtige redskaber i vore analyser og uvurderlige i behandlingsplanlægningen. I tilfælde af, at du har problemer med paradentose betales særskilt for en særlig grundig undersøgelse med total opmåling af tandkødslommer m.m. Denne er et led i den behandling, der skal ske af dine tandkødsproblemer. Paradentosebehandling kan af og til være nødvendig at gennemføre, inden den endelige Tandplan kan udføres.
Hvordan følges Tandplanen op?
Mindst en gang om året til din regelmæssige diagnostiske undersøgelse følges der op på Tandplanen. Der bliver taget stilling til, om behandling skal iværksættes, eller om der er forhold ved dine tænder, der gør, at Tandplanen må ændres. Med individuelt tilpasset interval tages der oversigtsrøntgenbilleder (bitewings) for at sikre, at der ikke er problemer, der udvikler sig i det skjulte under fyldninger eller imellem tænderne. Til Tandplanen vil selvfølgelig også følge anvisninger om, hvordan du bedst selv vedligeholder dine tænder. Du vil jævnligt møde vores tandplejer, Anita, som sørger for, at dit tandkød er i orden og forebygger, at du får paradentose, som kunne vælte Tandplanen.
Få en Tandplan
Få overblik over dine tænders fremtid med en Tandplan.
Et nyttigt redskab for dig, der er over 45 år. Når først du stopper med at arbejde kan økonomien være en hindring.
En Tandplan er også til stor nytte hvis dine tænder er meget plomberede, du mangler mange tænder eller har paradentose.